Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler, Meyveler ve Bitkiler

Kabızlık Nedir?

Kabızlığa iyi gelen şeyleri sıralamadan önce, Kabızlık nedir, nasıl tanımlanır sorusuna bakalım. Büyük tuvaletimizi yapmakta zorlanmak, bağırsakların tamamen boşalmadığını hissetmek, sert dışkılamaktır. 7 gün içerisinde 1-2-3 kere dışkılıyorsanız kabız olduğunuzu anlayabilirsiniz. Eğer bu sayı birse ağır bir bağırsak problemidir ve uzmana görünmelisiniz.

Yeni doğanlarda, gençlerde, yetişkinlerde, gebelerde, yaşlılarda… Yani hemen hemen herkeste dönemsel olarak rastlayabileceğiniz bir rahatsızlıktır. Yiyecekler, meyveler, sebzeler, bitkiler, ilaçlar… Birçok şey kabızlığa neden olur. Eğer kanlı bir dışkı varsa bazı testlere tabi tutulmanız gerekebilir.

Kabızlığın Belirtileri Nelerdir?

Kabızlığın belirtileri arasında aşağıdaki maddeler yer almaktadır.

Sert dışkılama,

Dışkılama için ıkınma isteği,

Midede şişlik hissi,

Düzenli tuvalete çıkamama,

Dışkıyı tam yapamamak.

Kabızlığa İyi Gelen Meyveler

Kabızlığı iyi gelen şeyler arasında ilk tercihiniz doğal olmalı. Bunların başında da kolayca ulaşabileceğiniz meyveler yer alıyor.

Kuru Erik Kabızlığı Önler mi?

Bir Kase Kuru Erik

Kuru erik en doğal kabızlık önleyen meyve içinde yer alır. Yeterli miktarda lif içerir. Amerikan Kalp Derneği’nin açıkladığı gerekli lif miktarının %8’ini karşılar.

Kuru erik içerisinde çözünemeyen lifler selüloz olarak adlandırılır, bu da dışkıda sıvı miktarının artmasına yardımcı olur.

Ayrıca bu erik sorbitol barındırır, vücutta tam anlamı ile emilemeyen su kolona gider ve bu da doğal bir müshil etkisi yapar.

Kuru eriklerle bazı kişiler üzerinde yapılan denemeler, diyete büyük katkısı olduğunu, dışkılamanın da normal sıklığa döndüğünü gösterdi.

Elma Kabızlığı Geçirir mi?

Ülkemizde kolay bulabileceğimiz, C vitamini ve lif açısından zengin olan elma da kabızlığı geçirir.

1 tane orta boy elma 4.4 gram lif ile günlük lif ihtiyacınızın %17’sini karşılamaktadır. Hali hazırda lifli gıdalar hem tok tutar, hem bağırsakları çalıştırır. Diyet listelerinin vazgeçilmezidir.

80 Kişi üzerinde yapılan araştırmalar vücuttaki yararlı bakterilerin arttığınız ve dışkılamayı rahatlattığını gösterdi.

Armut Kabızlığı Giderir mi?

Kabızlığa iyi gelen diğer meyvemiz de armuttur. 5.5 gram lif içerir ve bu da vücudumuzun gereksiniminin %22’sini karşılar.

Fruktoz ve sorbitol içeren bu mucizevi besin bitkisel müshil görevi görmektedir.

Kivi Kabızlığa İyi Gelir mi?

Birkaç Dilim Kivi

Kivi, 2.3 gram lif içerir. Kabıza iyi gelen bir meyve olduğunu kanıtlayan çok sayıda deney mevcuttur.

Yapılan ilk araştırma ileri yaşlarda uygulandı. Kilolarına uygun şekilde kivi verildi. Dışkılarının katılıklarının azaldığını ve tuvalete gitme sıklığının da normale döndüğü ortaya çıktı.

Diğer bir araştırmada da 1 ay boyunca günlük iki tane kivi yiyen kişiler izlemeye alındı. Bu şahıslar içerisinde müshil kullananlar vardı ve kivinin ardından ilacı bırakmaya başladılar.

İrritabl huzursuz bağırsak sendromu psikolojik kaynaklı olabilir ve birçok ilaç fayda etmez. Aynı şekilde düzenli kivi tüketimi bu kişilerde de olumlu sonuç verdi.

İncir Kabızlığa Çare mi?

İncir, bağırsakları harekete geçiren, sağlığı birçok faydası bulunan mucize meyvelerden biridir. 100 gramında 2.9 gram lif bulunmaktadır.

Dışkılama sorunu olan insanlar ve köpekler üzerinde yapılan deneyler gösterdi ki incir tüketimi bağırsakları rahatlatıyor. İçerdiği ficain enzimi ile kabızlığa çare olmaktadır.

Portakal Greyfurt ve Mandalina ile Kabızlığa Doğal Çözüm

Kış aylarının vazgeçilmezleri, nezlenin bir numaralı düşmanları; portakal, greyfurt ve mandalina da kabızlığa iyi gelen meyveler arasındadır.

Sulu ve lifli olmaları bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olur. Doğal müshil etkisi yapmaktadır lakin diğer meyveler gibi biraz daha araştırmaya ihtiyacı var.

Kabızlığa İyi Gelen Sebzeler-Bitkiler

Ispanak, Brokoli ve Brüksel Lahanası

Ispanak, Brokoli, Lahana

Sağlıklı bir yaşam için proteinli ürünler tükettiğimiz kadar yeşil sebzeleri de tüketmeliyiz. Kalorisi düşük, lif bakımından zengin olan; ıspanak, brokoli ve lahana sayesinde kabızlıktan hemen kurtulabilirsiniz.

Ispanağın 100 gramında 76 kalori, 2.9 gram lif bulunur.

Brüksel lahanası herkes tarafından beğenilmese de sevenleri de yok değil. 100 gramında 36 kalori ve 4.4 gram lif içerdiğinden zayıflamaya da yardımcıdır.

Brokoli, tek başına pek tat vermese de sarımsak ve limonla enfes bir salata haline geliyor. 100 gramında 26 kalori ve 3 gram lif bulunur. Diyet listenize ekleyin, kilo vermenize yardımcı olur.

Enginar ve Hindiba ile Kabızlıktan Kurtulun

Kabızlıktan kurtulmanızı sağlayacak sebzeler arasında enginar ve hindiba da yer alıyor.

Kabızlık probleminiz olduğunda akla ilk gelen şeylerden biri de prebiyotiktir. İnulin de bir nevi prebiyotiktir ve hindiba içerisinde bulunur. Tuvalete gitme düzeniniz artar, dışkının hacmi çoğalır, faydalı bakterileri de çoğaltır.

Karahindibanın 100 gramında 23 kalori ve 0.7 gram lif bulunur.

Enginarın 100 gramında 22 kalori ve 10.8 gram lif yer almaktadır.

Ravent Bitkisi ile Kabızlığa Hızlı Çözüm

Ravent, pek duymadığımız bir bitki türüdür. Sennoside A olarak bilinen bitkisel bir müshil içermektedir.

Henüz insanlarda olmasa da farelerde yapılan araştırmalar dışkının yumuşadığını, bağırsakların hızlı çalışmaya başladığını ortaya koydu. Kabızlığa hızlı çözüm için birebir.

Raventin 100 gramında 21 kalori ve 1.8 gram lif bulunmaktadır.

Kabızlığa İyi Gelen Bakliyatlar

Kaşık Kaşık Bakliyatlar

Ülkemizde sıklıkla tüketilen besin gurupları arasında; fasulye, mercimek ve bezelye yer alıyor. Bu bakliyatlar da kabızlığa iyi gelen yiyecekler gurubuna girmeyi başardı.

Kuru fasulye sulu bir yemek olmasının yanı sıra 100 gramında 281 kalori ve 32.2 gram lif içerir. Bu da bağırsaklarınızın rahatlamasına yardımcı olur.

Mercimek, lezzetli çorbası ile soğuk kış günlerinin kahvaltısı olarak da bilinir. 100 gramında 299 kalori ve 26 gram lif içerir. Kolondaki sıvı eksikliklerini tamamlar ve kabızlığa iyi gelir.

Bezelye, tatlımsı ve lezzetli bir baklagil olarak karşımıza çıkıyor. 100 gramında 84 kalori ve 5.3 gram lif barındırır.

Kabızlığı Tedavi Eden Tohumlar

Chia tohumu sihirli bir kabız gidericidir. Liflerin büyük kısmı çözünmez. Su ile karıştığında jel kıvamına gelir ve kakayı yumuşatır, bağırsaktan geçişini de kolaylaştırır. Sadece 28 gramında (yaklaşık 2 çorba kaşığında) 10.6 gram lif bulunur.

Tahıl, yulaf ve yoğur gibi gıdalara eklenerek tüketimi kolaylaşır ve diyete de yardımcıdır.

Keten tohumu, asırlardır kabızlığı hızlıca gideren, doğal müshil olarak kullanılmaktadır. Sağlığa birçok faydasının yanı sıra zengin lif ile acıkmanızı engeller, düzenli tuvaletinizi yapmanızı sağlar ve şişlik hissinizi giderir.

100 gramında 454 kalori ve 35.1 gram lif bulunur. Keklere, yoğurda ve tahıla azar azar eklenerek kullanılabilir. Hamilelerin kullanması sakıncalıdır.

Kabızlığa iyi gelen şeyler arasında; tam tahıllı çavdar ekmeği, yulaf kepeği ve kefir de yer almaktadır.

Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-for-constipation

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir