Kivinin Faydaları, Zararları, Diyeti, Kivi Hamilelikte Nasıl Yenir?

Kivinin Faydaları Nelerdir

Kivinin ve kivi suyunun yararları, cilde, vücuda iyi gelir mi? Kivi nasıl yenir? Hamilelikte kivinin faydaları ve zararları nelerdir? Kabuğu yararlı mı, kilo verdirir, zayıflatır mı?

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bol miktarda yetiştirilen kivi, besin değerleri bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Mayhoş tadı ve kokusu ile meyve salatalarına çok yakışan kivi, özellikle kış aylarında bol bol satın alınmaktadır. Tezgahlarda kilo ile veya paketlenmiş olarak satılan taze kiviler,  uzun süre bozulmadan durabilmektedir.

Kivi, lezzet ve kokusunun yanı sıra içerisinde bulunan vitaminleri ile önem taşımaktadır. C, E ve K vitaminlerine sahip olan kivi ve kivi suyunun faydaları oldukça fazladır. Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve besin değerlerini karşılamak için 1 adet kivi tüketmek yardımcı olacaktır. C vitamini vücudun direncini arttırırken kalp sağlığını da korumaktadır.

E vitamini ise vücutta bulunan serbest radikallerinin yol açtığı zararları en aza indirmektedir. Serbest radikaller eklem ve kalp hastalıklarına neden olarak yaşlanmayı hızlandırır. Kivi ise içerisinde radikallere engel olan besinleri taşımaktadır. Haftada en az iki gün, imkan varsa her gün bir adet kivi tüketmek, sağlığa iyi gelir ve sindirim üzerinde olumlu etki yaratır.

Kivinin İnsan Sağlığına Yararları

Kivinin Sağlığa Yararları

Kivi içerisinde bulunan besin ve vitamin değerleri ile birlikte sağlık açısından fayda sağlamaktadır. Kivi, başta kalp sağlığı olmak üzere sindirim sistemi, kan basıncı, bağışıklık sistemi ve diyabet üzerinde birçok olumlu etki yaratmaktadır.

Kivinin faydalarından yararlanmak ve vücudun ihtiyacı olan besin değerlerinin bir bölümünü karşılamak için tüm yaş gruplarının kivi tüketmesi gerekmektedir.

Kivi Sindirim Sistemini Hızlandırır Mı?

Kivi, lif bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Lif oranı yüksek olan kivi, sindirim sistemi için büyük fayda sağlar ve daha kolay sindirim süreci yaratır.

Kivi, lif içermesinin yanında bağırsak sağlığı için önem taşıyan doğal proteine de sahiptir. Kivi, bağırsaklarda bulunan kötü huylu hücreleri ortadan kaldırarak sağlıklı çalışmasını sağlar ve sindirim sistemini hızlandırır. Ayrıca mide asidini de dengeleyerek korur.

Kivi Kabızlığa İyi Gelir Mi?

Kivinin içerisinde bulunan lif ve vitamin değerleri hazımsızlık ile savaşır. Kabızlığın ortadan kaldırılması için gerekli olan lif değerinin bir kısmını karşılar. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerin kivi tüketmesi oldukça yararlıdır.

İshali Ne Geçirir? 

Kivinin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Kivi, potasyum ve lif içeriği olması ile kalp sağlığını korumaktadır. Potasyum, kalp fonksiyonlarının doğru biçimde yerine getirilmesi ve sağlıklı kalması için önemli bir besin değeridir.

Kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltmak için potasyum miktarının arttırılarak sodyumun azaltılması gerekmektedir.

Düzenli olarak kivi tüketilmesi, kanda bulunan yağ oranın azaltmakta ve damar tıkanıklığını önlemektedir. Kivi, aynı zamanda yüksek tansiyonun dengelenmesi için de önemli olmaktadır.

Kivi Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Mi?

Kivi başta C vitamini olmak üzere birden fazla vitamin ve mineral değerine sahiptir. Bağışıklık sistemini koruyan vitamin değerleri, kivi içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.

Özellikle kış ve ilkbahar aylarında yaygın olan hastalıklardan korunmak için bol miktarda kivi tüketilmelidir. Kışın soğuk günlerinde en sık rastlanan hastalıkların başında soğuk algınlığı gelmektedir.

Diyabet Hastaları Kivi Tüketebilir Mi?

Diyabet hastalarının tüketebileceği besinler, şeker oranları bakımından az ve dengeleyici olmak zorundadır. Bu nedenle şeker oranı yüksek olan meyveler de diyabet hastaları için tehlikeli olabilmektedir. Ancak kivinin içerisinde az miktarda şeker bulunması, diyabet hastaları için risk oluşturmamaktadır.

Kivi Kilo Verdirir Mi?

Kivi Zayıflatır mı

Kivinin kalori değeri diğer meyvelere oranla daha azdır. Kalorisinin az olan kivi, içerisinde sindirimi hızlandıran etkiye sahip olan lifleri barındırmaktadır.

Sindirim sistemini düzenleyerek metabolizmayı hızlandıran kivi, kilo vermeyi de desteklemektedir. Diyet yapan bireyler, meyve tabakları içerisine veya ara öğünlere 1 adet kivi ekleyerek kilo verme sürecini hızlandırabilirler.

Kivinin Cilde Olan Faydaları Nedelerdir?

Cilt için faydalı olan E ve C vitamin değerleri kivinin içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Cildin sağlığını koruyarak daha uzun süre genç kalmasını sağlayan kivi, cilde parlaklık da kazandırmaktadır.

Kivi, antioksidan özelliği ile ciltte oluşa hastalık ve alerji riskini de en aza indirmektedir. Enfeksiyon ve mantar gibi sık rastlanan cilt rahatsızlıklarından kurtulmak için kivi tüketilmesi oldukça önem taşımaktadır.

Cilde iyi gelen kivi, her yaş grubu için önemli olan besin değerlerini içerisinde barındırmaktadır.

Kivi en iyi diyet lifi, laksatif ve antioksidan değerlerine sahip olarak cilt dostu olan meyvelerin başında gelmektedir. Düzenli tüketilen kivi, cildin daha genç kalmasına ve zararlı toksinlerden arınarak parlamasına neden olmaktadır.

Kivinin içerisinde bulunan E vitamini ise cildin nem dengesini korumaktadır. Bu nedenle kuru cilde sahip olan kişilerin düzenli olarak kivi tüketmesi ve maske olarak kullanması önerilmektedir.

Hamilelikte Kivi Faydalı Mıdır?

Hamilelikte Kivinin Faydaları

Kadınların hamilelik sürecinde ve doğumdan önce tükettikleri besinler doğru seçilmelidir. Düzenli ve sağlıklı beslenen hamile kadınlar kilo kontrollerini sağlar ve bebek de anne ile doğru orantılı olarak daha sağlıklı doğar. Doktorlar, anne ve bebeğin sağlıklı olması için beslenme önerilerinde bulunur.

Bu beslenme önerileri içerisinde yararlı besinler yer almaktadır. Kivi, doktorların hamile kadınlara bol miktarda önerdiği bir meyvedir. Gebelik sürecinde hazımsızlık sorunu yaşamamak, gerekli olan besin değerlerini almak ve cilt sağlığını korumak için kivi tüketilmesi oldukça önemlidir.

Kivi Kanserden Korur Mu?

Vücutta bulunan serbest radikaller, cilt hastalıkları, kanser oluşumu ve bağırsak enfeksiyonu gibi birden fazla hastalığa sebep olmaktadır. Serbest radikalleri önlemek için doğru beslenme ve antioksidan özelliği bulunan besinleri tüketmek oldukça önemlidir.

Kivinin sahip olduğu antioksidan özelliği ve C vitamini, vücuttaki serbest radikallerin dolaşımını engellemektedir. Bu da çeşitli hastalıklardan korunmayı beraberinde getirmektedir.

Kivi Suyunun Ne Gibi Yararları Vardır?

Kivi Suyunun Yararları

Değerli besin kaynaklarına sahip olan kivi, dilimlenmiş olarak meyve tabaklarında yer alarak mayhoş bir tat kazandırmaktadır. Kivi suyu da diğer meyve suları gibi lezzetli ve yararlı olan içeceklerden biridir.

Evde taze olarak sıkılan kivileri tek balına veya diğer taze meyve suları ile karıştırarak tüketmek mümkündür. Kivi suyu, C, E ve K vitaminleri, antioksidan özelliği ve ödem atması ile vücuda büyük yarar sağlamaktadır.

Kivi Suyu;

  • Cildin sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar. Toksinleri arındırması ile daha temiz bir cilt yapısı oluşturur.
  • Antioksidan özelliği sayesinde vücutta bulunan serbest radikallerin dolaşımı engeller. Serbest radikallerin dolaşımına engel olması, kanser, bağırsak ve cilt hastalıklarının oluşum riskini azaltır.
  • İçerisinde bulunan E vitamini ile cilt ve saçlar için faydalıdır. E vitamini, saçların dökülmesini azaltarak daha canlı ve parlak saç yapısına zemin hazırlar.
  • Solunum yollarında bulunan sorunları gidererek astım rahatsızlığına iyi gelir.
  • İçerisinde bulunan lif oranı sindirim sistemini düzenleyerek hazımsızlığı önler.

Kivi Kabuğu Faydalı Mıdır, Yenir Mi?

Kivi Kabuğu Faydaları

Kivi kabuğunun içerisinde bulunan vitamin değerleri ve antioksidan özelliği, kendisi kadar faydalı olmasını sağlıyor. ‘Kivi Kabuğu Faydalı Mıdır, Yenir Mi’ sorusu, hemen herkesin aklına gelmektedir.

Kivi kabuğu, sağlık deposu olması ile yenilebilmektedir. Kabuğun üzerinde bulunan tüylü kısmı yemek istemeyen kişiler çok ince soymaya özen göstermelidir. Aynı zamanda kabukları güzelce yıkayarak mutfak robotundan geçirmek ve yoğurt ile tüketmek ya da meyve sularının içerisine eklemek mümkündür.

Kabuklar antioksidan özelliklerinin yüksek olması ile vücutta bulunan zararlı hücreleri ve toksinleri atmaktadır. Bu da çeşitli hastalıklardan korunmak için yarar sağlamaktadır. Kabukların çöpe atılmasını istemeyen kişiler ise toprak ile karıştırarak daha sağlıklı büyüyen çiçekler yetiştirebilirler.

Kivi Kabuğu;

  • E, K ve C vitaminleri bakımından zengindir.
  • Antioksidan özelliği ile vücudu serbest radikallere ve zararlı toksinlere karşı korur.
  • Cilt ve deri hastalıklarına karşı koruyucudur. Cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.
  • E vitamini ile saç yapısını koruyarak sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.
  • Hücre yenilenmesini sağlayarak vücudun zinde kalmasına yardımcı olur.
  • Sindirimi düzenler ve hazımsızlık sorunlarını giderir. Özellikle hamilelik sürecinde kabızlığı önler.
  • Astım hastaları için yararlıdır ve kronik astım üzerinde hafifletici etki yaratır.

Kivinin Kalorisi ve Vitamin Değerleri

Kivi düşük kalorisi ve zengin besin kaynakları ile önemli bir meyvedir. Vücut için çeşitki yararları bulunan kivi, oldukça az kalorili olması ile diyet dostudur.

1 Adet Orta Boy Kivi;

  • 45 kalori
  • 1 gram protein
  • 7 gram doğal şeker
  • 2 gram lif (günlük ihtiyacın %9’unu karşılar)
  • 5 miligram C vitamini (günlük ihtiyacın %6’sını karşılar)
  • 66 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %1’ini karşılar)
  • 1 miligram E vitamini (günlük ihtiyacın %6’sını karşılar)
  • 6 mikrogram K vitamini (günlük ihtiyacın %38’ini karşılar)
  • 19 mikrogram folat (günlük ihtiyacın %5’ini karşılar)
  • 8 miligram kalsiyum (günlük ihtiyacın %3’ünü karşılar)
  • 2 miligram demir (günlük ihtiyacın %1’ini karşılar)
  • 8 miligram fosfor (günlük ihtiyacın %3’ünü karşılar)
  • 9 miligram magnezyum (günlük ihtiyacın %3’ünü karşılar)
  • 1 miligram çinko (günlük ihtiyacın %1’ini karşılar)
  • 237 miligram potasyum (günlük ihtiyacın %7’sini karşılar)
  • 1 miligram bakır (günlük ihtiyacın bakır (günlük ihtiyacın %5’ini karşılar)
  • 1 miligram manganez (günlük ihtiyacın %4’ünü karşılar)
  • 9 miligram omega-3 yağ asitleri
  • 187 miligram omega-6 yağ asitleri

Lif; 2 adet orta boy kivi bir kase kepekten daha fazla lif içermektedir. Lif değeri sindirim, kalp sağlığı ve tansiyona faydalı olmaktadır.

Antioksidan; Kivide bulunan bol miktardaki antioksidan kalp hastalıkları ve çeşitli kanser oluşumlarını engellemektedir.

Potasyum; Kivide bulunan potasyum oranı, günlük ihtiyacın bir bölümünü karşılamak için idealdir. 1 adet kivinin içerisinde 1 muzdan daha fazla potasyum bulunmaktadır. Özellikle spor yapan kişilerin kivi yemesi önerilmektedir.

Magnezyum; 2 adet kivi, vücut için toplam 30 miligram magnezyum sağlamaktadır. Magnezyum kas ve sinir fonksiyonlarını geliştirerek vücudun enerji seviyesini yükseltmektedir.

Folat; Kivi, günlük olarak alınması gereken folatın %10’unu karşılamaktadır. Kivi, özellikle hamile kadın ve bebekler için büyük fayda sağlamaktadır.

Lutein; Sarı nokta hastalığı olarak bilinen göz rahatsızlığının önlenmesi için lutein önemli bir değerdir. Kivi, lutein değeri bakımından oldukça önemli bir besindir.

E Vitamini; Cilt, saç, bağışıklık sistemi ve kolesterol için önemli olan E vitamini, kivinin en önemli besin değerlerinden biridir.

Çinko; Kivinin içerisinde bulunan çinko değeri diş, cilt ve saç sağlığı için önemlidir.

Düşük Glisemik İndeksi; Kivi, karbonhidrat ve yağ bakımından düşük bir meyvedir. Bu özelliği ile kan şekerini dengeler ve diyabet hastalarının dostudur.

Kivi Nasıl Yenmelidir?

Kivi Nasıl Yenmeli

Kivinin nasıl yenmesi gerektiği konusunda hemen herkes aynı fikirde olmaktadır. Meyve tabaklarında soyulmuş ve dilimlenmiş bir biçimde yer alan kivi eşsiz vitamin ve mineral değerlerine sahiptir. Ancak metal bıçak ile kesilen kivi içerisindeki bazı vitamin değerlerini kaybetmektedir. Bu durumu engellemek için doğru tüketme biçiminin uygulanması şarttır.

Kivinin sahip olduğu besin değerlerini koruyarak tüketmek büyük önem taşımaktadır. Vitamin ve minerallerin kaybolmaması için bıçak kullanılmaması gerekmektedir.

Kabukların hemen altında faydalı besinleri barındıran kivinin kabukları da soyulmamalıdır. Kivinin üzerinden bir miktar keserek  çay kaşığı ile yumurta yer gibi tüketmek en doğru tercihtir. Ancak kabuklarının çok hafif soyularak meyve suyu olarak tüketilmesi de tercih edilebilmektedir.

Kivinin Zararları Nelerdir?

Kivinin Zararları Nelerdir

Kivi, sağlık için önem taşıyan besinlerin içerisinde yer alarak oldukça yararlı olmaktadır. Kivinin içerisinde bulunan besin değerleri, vücut için çeşitli ihtiyaçları ve yararları sağlamaktadır.

Taze olarak tüketilen kivi, çocuk ve yetişkinler için büyük önem taşımaktadır. Ancak diğer tüm yararlı besinlerde de olduğu gibi bazı durumlarda yan etkileri bulunmaktadır. Özellikle bazı hasta ve hamilelerde olumsuz etki yaratabilmektedir. Kivi tükettikten sonra olumsuz bir durum yaşayan kişilerin doktora başvurması şarttır.

  • Kivi, alerjik reaksiyonlara neden olabilen meyveler arasındadır. Mayhoş tadından dolayı sevilen ve rahatsız etmediği için fazla tüketilen kivi, alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Bu nedenle aşırı tüketiminden kaçınılması daha doğru olmaktadır.
  • Kivinin fazla tüketildiği durumlardan biri de dil ve dudakların şişmesidir. Ekşi ve asitli bir yapısı olan kivi, limon ile benzer olarak dudaklarda şişkinlik yapabilmektedir.
  • Kişilere ve tüketim fazlalığına bağlı olarak özellikle kollarda kaşıntı, kızarıklık ve döküntü oluşumuna yol açabilmektedir.
  • Kivi, hamile kadınlar için her ne kadar gerekli besinleri içerse de doktora başvurulması gereken durumlar olabilmektedir. Önlem almak için haftada 2 kez tüketilmesi yeterlidir.
  • Kivinin olumsuz yanlarından bir diğeri ise ishal veya tam tersi olarak kabızlık yapabilmesidir.

Ağız Bölgesinde Yaraya Neden Olur Mu?

Kivinin içerisinde bulunan C vitamini, yaraları iyileştirici etki yaratmaktadır. Ancak bazı kişiler kivinin ağız yaralarına neden olduğunu iddia etmektedir.

Asitli bir meyve olan kivi, kişilere göre ağızdaki yaraları iyileştirici veya tetikleyici olabilmektedir. Asitli meyveler aft sorunu olan bireyler için olumsuz etki yaratabilmektedir.

Gebelik Döneminde Kivinin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Gebelik döneminde tüketilmesi gereken besinlerin başında meyveler gelmektedir. Meyve çeşitleri içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulundurmaktadır.

Sindirim ve bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan meyveler, bebeğin de sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Hamilelik sürecinde tüketilmesi gereken meyvelerden biri de kividir. Kivi, hamilelik sürecinde meyve tabaklarında ve meyve suları içerisinde yer almalıdır.

Hamilelikte (Gebelikte) Kivinin Yararları;

Hamilelikte Kivinin Faydaları

  • Hamilelik sürecinde düzenli olarak taze kivi tüketmek, vücuttaki toksinleri atar ve kanı temizler.
  • Kivinin içerisinde bulunan vitamin değerleri ve doğal şeker, vücut için gerekli olan enerjinin üretilmesine yardımcı olur.
  • Hamile kadınların en sık yaşadığı sorunlardan biri hazımsızlıktır. Kivi, metabolizmayı hızlandırarak sindirim sistemini düzenler. Böylelikle hazımsızlık problemlerini ortadan kaldırır.
  • Duygusal ve alınganlık gibi durumlar, hamilelikte sık sık ortaya çıkmaktadır. Kivi, anti stres etkisi ile rahatlama ve sakinleştirici etki yaratmaktadır.
  • C vitamini içeriği zengin olan kivi, vücut direncinin korunması, hastalıklara karşı önlem alınması için ideal bir kaynaktır.
  • Magnezyum, kemik sağlığını koruyan minerallerden biridir. Hamileler için kemik ve diş sağlığı önemlidir ve magnezyum alınması şarttır.

Hamilelikte Kivinin Zararları;

  • Kivi, nadiren de olsa vücutta alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
  • Fazla tüketildiği durumlarda özellikle kollarda kızarıklık ve kaşıntı yapabilmektedir.
  • Kivi, günde 2 adetten fazla tüketildiğinde ishal veya tam tersi olarak kabız problemlerini ortaya çıkarabilmektedir.
  • Ağzında yara olan kişilerde ise yaraları tetikleyebilmektedir.

4 Gün İçerisinde 2 Kilo Verdiren Kivi Diyeti Listesi

Kivinin Diyetteki Önemi

Kivi, metabolizma hızlandıran ve tok tutan yapısı ile kilo vermeyi desteklemektedir. Diyet yapan kişilerin dostu olan kivi, tek başına bir diyet listesini de oluşturabilmektedir.

Kivi diyeti uygulayarak 4 gün içerisinde 2 kilo vermek mümkündür. Bu diyet listesi ayda 1 kez uygulanarak vücuttaki toksinlerden arınmak mümkündür.

Kivi Diyeti 1 Günlük Listesi;

Kahvaltı

  • 1 dilim tam tahıllı ekmek
  • 1 adet kivi
  • 1 kase taze yoğurt

Ara Öğün; 1 adet kivi

Öğle Yemeği

  • 1 kase sebze çorbası
  • 1 kase yeşillik salatası

Ara Öğün; 1 adet kivi

Akşam Yemeği

  • 1 kase çorba
  • 1 adet ızgara et veya sebze yemeği
  • 1 tabak yeşillik salatası

Gece

  • 1 adet kivi

Kivi, mayhoş tadı ve yüksek C vitamini ile cezbedici bir meyve. Faydaları da işin içine eklenince başta hamileler olmak üzerek birçok kişi yemek için can atıyor. Umarım yazımız faydalı olmuştur.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir