Armut, gülgüller familyasının Pyrus cinsine ait ağaç nitelikli faydaları olan bir bitkidir. Deveci armudu, Japon armudu ve Cezayir armudu gibi dünya üzerinde 30 türü bulunan armut, gerek Kuzey Yarım Küre gerekse Güney Yarım Küre’de yetişebilmektedir.
Armudun yetiştiği ülkelerden biri olan ülkemizde de pek çok armut çeşidi bulunmaktadır. Armut, her ne kadar sonbahar ve kış aylarında olgunlaşan bir meyve olarak bilinse de yazın da yetişebilen bir meyvedir. Bu sebeple yılın her mevsimi sofralarımızda armut için yer açabiliriz.
Armutun faydaları; içeriğindeki zengin lif, vitamin ve mineral ile pek çok şeye fayda sağlayarak pek çok hastalığa şifa olmaktadır. Öncelikle sizler için bu mucizevi meyvenin belli başlı faydalarını maddelersek karşımıza çıkacak faydaları şu şekildedir:
- İçerdiği zengin C vitamini ile enfeksiyonları önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Armutta bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur.
- Sağlıklı bir kemik dokusu için gerekli K vitaminini sağlar.
- Kanı ve böbrekleri besler.
- Armutun faydaları arasında Tip 2 diyabet riskini düşürmesi vardır.
- Çok zengin bir potasyum kaynağıdır.
- Kalbe faydalıdır.
- Aynı zamanda armudun kanser riskini azaltan bir yararı da bulunmaktadır.
- Hiçbir şekilde alerjik reaksiyona sebebiyet vermediği için bebekler de dahil olmak üzere herkes tarafından tüketilmesi mümkündür.
- Yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olur.
- Folik asit bakımından oldukça zengin bir kaynaktır.
- Halsizliğe iyi gelir.
Başlıklar
Armudun Besin Değeri Nedir?
Armutun faydaları içerdiği vitamin minerallere bağlıdır. Aşağıdaki besin değerleri, 100 gram armut baz alınarak belirlenmiştir.
- Kalori (kcal): 57
- Toplam yağ: 0,1 g
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 1 mg
- Potasyum: 116 mg
- Karbonhidrat: 15 g
- Diyet lifi: 3,1 g
- Şeker: 10 g
- Protein: 0,4 g
- A vitamini: 25 IU
- C vitamini: 4,3 mg
- Kalsiyum: 9 mg
- Demir: 0,2 mg
- D vitamini: 0 IU
- Piridoksin: 0 mg
- B12 vitamini: 0 µg
- Magnezyum: 7 mg
Hamilelikte Armut Tüketiminin Bir Sakıncası Var Mıdır?
Armut, herhangi bir alerjik reaksiyon göstermeyen ender yiyeceklerden biridir. Bu sebeple gerek emziren annelerin gerekse hamile bayanların güvenli bir şekilde tüketmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Siz de faydalarından yararlanın.
Hatta içeriğindeki zengin lif, vitamin ve mineral sebebiyle hamile ve emziren bayanlara özellikle armutun faydalarından yararlanmalıdır.
Armudun Zararı Var Mıdır?
Armutun zararları hakkında, hiçbir madde ile tepkimeye girmediğinden normal gıda olarak tüketildiğinde insan sağlığı için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Ancak armudu ilaç olarak kullanmak isteyenlerin bu konuda yapılan çalışmaların henüz tamamlanmadığını bilmeleri gerekmektedir.
Fazla Armut Tüketilmesinin İnsan Vücuduna Bir Zararı Var Mıdır?
İçeriğindeki sayısız vitamin ve mineral ile çok faydalı bir besindir ve pek çok hastalığın tedavisinde ek gıda olarak, doktor ve beslenme uzmanı tarafından önerilmektedir. Ancak her yiyeceğin fazlasının zarar olduğu gibi armudun da fazlası zararlıdır. Her ne kadar bu zararlar az sayıda olsa da yine de tüketim ölçüsüne dikkat edilmelidir.
Öncelikle armudun tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır ve bu yüzden düşük tansiyonlu insanların armut tüketimine dikkat etmeleri önerilmektedir. Hatta bu insanlara az miktarda armut tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Sindirim sistemine yarar sağlayan armudun fazla tüketilmesi sindirim sorunu olan ishale neden olur. İshale iyi gelen besinler makalemize göz atabilirsiniz.
Armut Zayıflatma Etkisine Sahip Midir?
Armut kilo verdirir mi, yağ yaktırır mı, zayıflatır mı soruları sıkça geliyor. Kilo vermekten bahsedince genellikle hiç kimse genel geçer şeyler söylememektedir.
Bu sebeple zayıflama konusunda şu yiyecek kesinlikle kilo verdiriyor şeklinde yorum yapmak yanlış olur. Çünkü bilindiği üzere bir kişinin uygulayarak kilo verdiği bir diyet listesini başka bir kişi uygularsa aynı etkileri göstermeyebilir.
Kilo verme konusunda lifli yiyecekler her zaman diyet listelerinde olmuş ve zayıflamaya yardımcı oldukları bilimsel araştırma ile doğrulanmıştır. Bu sebeple uzmanlar tarafından kilo vermede insanlara yardımcı olabileceği söylenmektedir. Ancak egzersiz programı ve beslenme biçimi doğru şekilde düzenlenmediyse hiçbir yiyecek tek başına zayıflatmaya yardımcı olamaz.
Armut zayıflama maratonunda size yardımcı olabilir çünkü kalorisi düşük bir meyvedir. 100 gram ağırlığındaki bir armut yaklaşık 57 kaloridir. Günlük kalori ihtiyacımızın 2000 kalori olduğunu varsayarsak armudun diğer atıştırmalıklara göre doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.
Lifli yiyecekler midede tokluk hissini arttırır. Böylece armudun iştah kontrolüne yardımcı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Armudun kan şekerini kontrol altında tuttuğundan söz etmiştik. Bu durum yorgunluk ve açlık hissini önler.
ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin bir kısmını armuttan karşılayarak hem daha az kalorili bir yiyecek yemiş hem de atıştırma ihtiyacını bastırmış olur. Bu sebeplerle armudun kilo vermede faydası olduğu kabul edilir.
Yazının başlangıcında armudun belli başlı faydalarını saymıştık. Şimdi bunlara detaylı olarak bakalım.
Armudun İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?
- Sağlıklı pek çok organik ve inorganik madde içermektedir.
Armutun faydaları arasında, çok önemli bir potasyum deposu olması yatar. Orta boy bir armutta bulunan 212 miligram potasyum, ne kadar zengin bir besin maddesi olduğunu gözler önüne sermektedir. Potasyum vücudun su dengesini düzenlemek adın önemli bir mineraldir. Üstelik kasların gerektiği gibi çalışması ve en önemlisi kalp atışlarını düzenlemesi açısından son derece yararlı bir maddedir.
Armutun içerdiği mineraller ile kalp sağlığı için de oldukça sağlıklı bir besin maddesidir. Bunun yanında orta boy bir armutta 7.5 miligram C vitamini bulunmaktadır. Bu da bir insanın günlük C vitamini ihtiyacının %10’una tekabül etmektedir.
Aynı zamanda, gözlere iyi gelen A vitamini de içermektedir.
- Sindirim sistemi için oldukça yararlı bir besindir.
Armudun lif bakımdan çok zengin bir meyve olduğu bilinmektedir ve bir orta boy armutun günlük lif ihtiyacının %20-25’ini karşıladığı bilinmektedir. Lif miktarının bu derece yüksek olması nedeniyle de sindirime oldukça fayda sağlamaktadır.
Aynı zamanda sindirim sistemi bozukluğu olan kabızlığa da iyi geldiği bilinen armut, içeriğindeki zengin lifler sayesinde insan vücudunun daha çok vitamin ve minerali emmesini sağlamaktadır.
- Kanserin bazı türlerine karşı koruyucu bir etki göstermektedir.
Armutun en büyük faydalarından biri kanserin farklı türlerinden bizi korumasıdır. Armuttaki lif kolonda kansere neden olan kimyasallardan arınmaya yardımcı olmaktadır ve böylelikle kolan kanseri riskini de azaltmaktadır.
Çalışmalar ayrıca lif açısından zengin meyve yemenin menopoz sonrası kadınlarda %34 oranında meme kanseri riskini azalttığını göstermiştir.
- Kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak diyabete iyi gelmektedir.
Armut, düşük glisemik indekse sahip olduğundan diyabet hastaları için uygun olan bir yiyecektir.
Kan yavaş yavaş armutta bulunan karbonhidratı (armut başına sadece yaklaşık 26 gram) emmektedir ve böylelikle kan şekerindeki ani bir artış önlemeye ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olmaktadır.
Yani kan şekerini yavaş yavaş yükseltip yavaş yavaş düşürür. Böylelikle armudun kan şekerini dengede tuttuğunu söyleyebiliriz.
- Bağışıklık sitemine yardımcıdır.
Armutun faydaları arasındaki bağışıklık sistemine yardımcı olması da vardır. C vitamini denince akla genelde portakal gelmektedir. Ancak bu meyve da çok fazla C vitaminine sahiptir. C vitamininin de bağışıklık sistemine olan faydalarını neredeyse bilmeyen yoktur. Yani armut tüketerek enfeksiyonları önler ve bağışıklığı güçlendirir.
Gün içerisinde yeterince C vitamini almanız halinde dokuları güçlendiren ve böylece yaraların kolayca iyileşmesini sağlayan kolajen alımını da desteklemiş olursunuz.
- Kalp için koruyucu bir besin maddesidir.
Armıutun faydaları için yapılmış olan çalışmalar gösteriyor ki bu lifler ile birlikte kolesterol seviyesi düşürülüp vücuttan atılmaktadır.
Armut yemek kolesterol riskini % 50 oranında azaltmaktadır. Kalbin de bir numaralı düşmanı kolesterol olduğundan bu meyve kalbi korumaktadır. Ayrıca armudun kalp krizi geçirme riskini ve kalp krizine bağlı ölüm oranını da epey düşürdüğü bilinmektedir.
- Armut, kemiklerin ve dişlerin güçlü olmasını sağlar.
Kalsiyum insan beslenmesinde ayrılmaz bir parçadır ve armudun her porsiyonunda kalsiyum önemli düzeyde bulunmaktadır.
Kalsiyum vücutta kemik dokusunun yaratılması için çok önemli bir inorganik maddedir. Aslında, vücudumuzdaki kalsiyumun % 99’u kemik ve dişlerde bulunur. Eğer insan vücudunda yeterli kalsiyum varsa, çeşitli diş sorunlarının yanı sıra osteoporoz gibi yaşla ilişkili kemik bozuklukları önlenebilmektedir.
- Armut aynı zamanda antioksidandır.
Armutta bulunan antioksidan bileşikleri sayesinde erken yaşlanma ihtimalini düşürerek cilt sağlığının korunmasında yardımcı olur. Aynı zamanda beyin gücünü ve beynin işlevselliğini arttırmaktadır.
- Kilo verme konusunda da armut yardımcı bir gıda maddesidir.
Çok düşük kalorili ve doymuş yağ ile birlikte yüksek lif ve etkileyici besin yoğunluğu ile armut kilo vermek için büyük bir yardımcıdır. Bunu yaparken vücut sağlığınızı da korumakta ve size kalorisi düşük ancak lezzetli atıştırmalık imkanı sunmaktadır.
- Serbest radikallerin engellenmesini sağlayarak vücudu korur.
Armutun faydaları, içeriğindeki C ve K vitaminleri ile vücut hücrelerine en çok zararı dokunan ve pek çok hastalığın sebebi olan serbest radikaller ile savaşır ve onların zararlı etkilerini ortadan kaldırır.
- Armut aynı zamanda ateş düşürücü özellik göstermektedir.
Armutun soğutma etkisi mükemmel bir ateş düşürücüdür. Hızlı bir şekilde ateşi düşürmenin en iyi yolu büyük bir bardak armut suyu içmektir.
- Safra kesesi, kolit, artrit, gut hastalıklarını önlemeye yardımcıdır.
Eğer düzenli olarak tüketilirse safra kesesi sorunlarına, kolit, artrit ve gut hastalıklarına iyi gelebilir.
- Armut cilt için önemli bir besin maddesidir.
Armut cilt hastalıklarını önlemeye yardımcı olmakla birlikte kırışıklıkları giderir, yağlı ciltlere karşı şifa kaynağı olabilir, akneye karşı etkilidir, cildin nemli ve sağlıklı kalmasını sağlar. Bunun yanında dudak sağlığını da korur ve çatlakları ortadan kaldırır.
- Saç sağlığı için de armut tavsiye edilebilir.
Armutun faydaları arasında saç sağlığı da yer almaktadır. Armut saçların köklerini besler ve kuvvetlendirir, kuru saçlara karşı ekili bir tedavi sunabilir, kırış ve kıvırcık saçları evcilleştirebilir. Bunun yanında saçlara yumuşaklık katar saç rengini değiştirebilir.
Armut İçin Tüketim İpuçları
Sert, sağlam ve koyu renkli armutların seçilmesi daha iyidir. Tüketmeden önce bir kaç gün bekletin. Gerekirse olgunlaşma sürecini hızlandırmak için, bir kağıt torbaya koyun ve oda sıcaklığında bekletin. Olgunlaştıktan sonra buzdolabında saklayın ki bir kaç gün boyunca taze kalsınlar. Aşırı olgun armutlar lapa gibidir ve meyve suyu sıkmak için uygun değildir. Her zaman mümkün olduğunca taze yemeye çalışın. Kokuları emme eğilimleri olduğundan keskin kokulu diğer gıdalardan uzakta saklayın.
Armutun faydaları, zararları, insan sağlığına olan etkileri, içerdiği vitaminler, mineraller, kalorisi hakkında sizlere bilgi vermeye çalıştık. Umarım faydalı olmuştur.
Elmanın faydaları makalemize de göz atabilirsiniz.
10 senedir birçok farklı konuda içerik ürettim. Okumayı, araştırmayı, yazmayı seviyorum. Bundan sonraki hedeflim; Türkiye’nin her noktasını gezerek gördüklerimi, yaşadıklarımı ve hissetiklerimi kaleme almak olacak.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?