Zerdeçal, zerdaçal gibi iki şekilde yazımı mevcuttur ama doğrusu zerdeçaldır. Curcuma-curcumin-kurkumin olarak da adlandırılır. İngilizce’de turmeric olarak da isimlendirilir.
40 asrı aşkın süredir var olan zerdeçalın faydaları o kadar çok olmuştur ki her dönem üzerinde sıkça araştırmalar yapılmıştır. Zerdeçalın Zararları / Yan Etkileri konusuna da değineceğiz.
Baharat denilince aklımıza gelen ülke Hindistan (India) zerdeçal baharatını da çok sık kullanmıştır. Zerdeçala sarımtırak rengini bahşeden kurkumin bileşenidir. Makarna ve tavukların bir numarası köri tozuna da sarı rengini zerdeçal verir.
Başlıklar
- 1 Zerdeçalın Maddeler Halinde Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Faydaları
- 2 Zerdeçalın Cilde Olan 6 Mükemmel Faydaları
- 3 Zerdeçal Çayının Tarifi ve Faydaları
- 4 Zerdeçal Çayı Nasıl Hazırlanır?
- 5 Altın Süt Nasıl Yapılır?
- 6 Zerdeçalın Zararları – Yan Etkileri Nelerdir?
- 7 Zerdeçalın Besin Değerleri
- 8 Hamilelikte Zencefilin Faydaları ve Zararları
Zerdeçalın Maddeler Halinde Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Faydaları
- Sürekli hazır gıda tüketenlerde meydana gelen zerdeçalın iltihaplanmayı giderici etkisi vardır. Araştırmalar da bunu desteklemiştir. (1)
- Curcumin, eklemlerinde ağrı olanlara iyi gelir. Hareket kabiliyetinizi artırmaya yardımcıdır.
- Zerdeçal, kalp sağlığını korur, kardiyovasküler sistemi destekleyici etkisi vardır. Son günlerde koronavirüs (kovid-19) vakalarındaki risk gurubu için faydalı olduğu anlamına da gelebilir. (2)
- Kurkumin, iltihapları azalttığı için kolesterolün de istenilen seviye inmesini destekler.
- Zerdaçalın faydaları arasında stres ve depresyona iyi gelmesi de vardır. Kaygıya neden olan hormonların salınımını azaltır ve stresinizi en aza indirir. (3)
- Curcuma zayıflamaya da yardımcıdır. Aşırı kilosu olan kişilerde stres nedeni ile yağlanma oluşur. Azalan stres sayesinde zerdeçal kilo vermeyi destekler. (4)
- Curcumin metabolizmayı destekler, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Araştırmalar şeker hastalarına olan faydalarını ortaya koymuştur. (5)
- Kendinizi kötü hissediyorsanız vücudunuzda işler yolunda gitmiyor olabilir. Zerdeçal, antioksidan içeriği ile serbest radikallerle savaşır ve sizin daha dinç olmanıza yardımcı olur.
- Beyin gelişiminin büyük kısmı 0-6 yaş arasında olur ve bu da nöronların gelişimine bağlıdır. Zerdeçalın faydaları arasında nöronları artırdığı ve beyni geliştirdiği de kanıtlanmıştır.
- Sağlıksız beslenme, ilerleyen yaş cildimizin parlaklığını bizden alır. Zerdeçal cilde iyi gelir ve daha genç görünüm kazandırır.
- Curcuma ruh halinize de iyi gelir. Her gün farklı bir karaktere bürünüyorsanız günlük dozajı aşmadan zerdeçal tüketmek fayda sağlar.
- Gün boyu yediklerimiz, içtiklerimizi kimi zaman midemizde baskı yapar. Gaz da ortaya çıkınca hayat çekilmez. Kurkumin içeren zerdeçal sindirim sistemine de iyi gelir. (6)
- Zerdeçalın faydaları arasında kanseri önlemesi de bulunuyor. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar kurkuminin tümörlü hücrelere saldırdığını ortaya koymuştur. (7)
Zerdeçalın Cilde Olan 6 Mükemmel Faydaları
Zerdeçalın merak edilen faydaları arasında cilt de yer alıyor. Hem de öyle böyle değil, 6 inanılmaz faydasınız sizler için derledik.
- İltihap giderici ve antibakteriyel faydaları olan kurkumin, cilt üzerindeki lekeleri, kırmızılıkları, egzamayı ve rosacea gibi sorunlara iyi gelir.
- Akne-sivilce özellikle gençlerin korkulu rüyasıdır. Curcuma, antiseptik olduğu için bakterilerin çoğalmasını önler ve akne oluşumunu azaltır.
- Zerdeçal (turmeric) ciltteki koyulukların azalmasına yardımcı olur. Göz bölgenizde şişlik ve morluklar varsa onlara da iyi gelir.
- Güneş vitamin yönünden avantaj sağlayabilir ama cilde iyi gelmez. Zerdeçal, güneş nedeni ile oluşan çizgiler ve kahverengi lekelerin giderilmesine yardımcı olur.
- Cilt kuruluğu ciltteki sorunların temel nedenleri arasındadır. Zerdeçal; cilde nem kazandırır, ölü hücrelerin atılmasını sağlar, ciltteki hasarları önler.
- Ciltte oluşan çatlakların önlenmesi için zerdeçal ile yapılan macun iyi gelmektedir.
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 çay kaşığı zerdeçal tozu,
- 1 dilim taze sıkılmış limon suyu.
Malzemeleri karıştırarak macun kıvamına getirin. Çatlakların oluştuğu bölgeye günde 2 defa sürerek cildinize güzel görünüm kazandırın.
Zerdeçal Çayının Tarifi ve Faydaları
Zerdeçalın kullanım şekilleri arasında çay popüler tercihler arasında yer almaktadır. Araştırmalar da gösteriyor ki; öğütülmüş, toz veya rendelenmiş zerdeçal baharatının çay olarak tüketilmesi etkisini daha da artırır.
Zerdeçalın günlük kullanımına gelirsek günde 400-600 miligram seviyelerine aşmamalı. Araştırmalar yetişkinlerde güvenli kullanımının 1-3 gram arasında olduğu göstermiştir.
1 tatlı kaşığı zerdeçal ortalama 5 grama tekabül etmektedir. Çay olarak 1-2 kaşık atılacağı için günde 1 tane de yeterli gelmektedir.
Kurkumin, artrit (eklem iltihaplanması) semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur. 3 sene önce 200’den fazla Amerikalı üzerinde denenen bitkiler arasında zerdeçalın en faydalısı olduğu görülmüştür. Çünkü %63’ünde el ayak gibi küçük eklemlerin yani romataid artrite iyi geldiği ortaya konmuştur.
Curcumin; antioksidan, antiviral, antibakteriyel, iltihap giderici özellikleri ile bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır. Koronavirüs için de bağışıklığın desteklenmesi önem arz etmektedir. Zerdeçal çayı tüketerek virüslere karşı hazırlıklı olun.
Kurkumin çayının kalp rahatsızlıklarına da iyi geldiği kanıtlanmıştır. Günlük 4 gram tüketimde cerrahi operasyonlardan sonraki komplikasyonları azalttığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca kalp krizi riskini de %17 oranında azaltır.
Curcuma çayının etkisi güçlüdür ve kanser riskini de önler. 6 sene önce yapılan incelemelerde 2000’i aşkın bilimsem makalede kurkumin kelimesi geçmiştir. Kemoterapi-radyoterapi ve kanser için etkilerinde araştırmalar devam etmektedir.
Sindirim sisteminizde sorunlar varsa, irritabl (huzursuz) bağırsak sendromuna zerdeçal çayı fayda sağlamaktadır.
Alzhemir (Alzaymır) için bilinen bir tedavi olmasa da beyindeki hasarın azaltılması hastalığı önleyebilmektedir. Zerdeçal çayında da bu hasarı önleyen bileşenler yer alır. (8)
Zerdeçal çayı; karaciğer hasarını ve diğer rahatsızlıklarını, safra taşlarının oluşumunu önlemeye yardımcıdır.
Eski dönemlerde diyabet için çare yoktu, bu şikayetleri olanlar ise zerdeçalın anti-diyabet özelliğinden faydalanıyorlardı. Şeker hastalığı olmaya engel olduğu gibi olanlara da fayda sağlar.
Akciğerlerimize her zaman iyi bakmalıyız ama akciğere nüfuz eden koronavirüs nedeniyle bu dönemde katbekat dikkatli olmalıyız. Curcumin çayı da iltihap giderici ve antioksidan içeriği sayesinde bazı semptomları azaltacaktır.
Zerdeçal Çayı Nasıl Hazırlanır?
Zerdeçal çayı için toz-rendelenmiş-öğütülmüş kullanım mümkündür. En pratik şu aşamada tozu olarak görülüyor.
- 2 bardak su,
- 1-2 çay kaşığı toz-rendelenmiş-öğütülmüş zerdeçal,
- 10 dakika boyunca kaynama bırakın,
- Çayı süzdükten sonra 5 dakika ılımaya bırakın.
Hepsini bir anda içmeyin. Bitkisel tedavi yöntemleri doğal olsa da günlük 1-2 bardak çay yeterli olacaktır. Verilen günlük miktar 400-600 arasıdır ve 1 çay kaşığında 200 mg vardır. Ayrıca, ek rahatsızlıklarınız varsa Doktorunuza danışmadan kullanmayanız.
Altın Süt Nasıl Yapılır?
Zerdeçalın renginin altına dönmesi için en iyi, lezzetli ve faydalı çay tarifimizi vereceğiz.
Malzemeler:
- Yarım bardak şeker içermeyen süt,
- Yarım çay kaşığı rendelenmiş veya toz zerdeçal,
- Yarım çay kaşığı tarçın,
- Curcuminin emiliminin sağlanması için bir tutam karabiber,
- Tatlandırmak için 1 çay kaşığı bal.
Hazırlanışı:
- Tencerenin içerisine malzemeleri ekleyin,
- Su fokurdadıktan sonra ocağın altını kısın,
- 8-10 dakika içinde altın rengine dönüşmeye başlayacaktır,
- Süzerek tüketebilirsiniz. Kalanı dolaba kaldırın, süt içerdiği için 1-2 günden fazla bekletmeyin.
Zencefil Zerdeçal Bal Çayı Nasıl Yapılır?
Zerdeçalın zencefil ile buluşması faydalarını katbekat artırıyor. Aroma katması, acılığını alması için ilave edilenler de ekstra yarar sağlıyor.
- 2.5 cm, işaret parmağınızın yarısı büyüklüğünde zencefil ve zerdeçal,
- Öğütülmüş isterseniz yarım çay kaşığı da atabilirsiniz,
- 3 ince taze dilimlenmiş limon,
- Bir tutam karabiber,
- 1-2 çay kaşığı isteğe bağlı bal.
Hepsini bir kaba ekleyin, son olarak karabiber ilave edip karıştırın. Kaynadıktan sonra süzüp biraz dinlendirin.
Zencefil, zerdeçal bal çayının zararları olmasını istemiyorsanız günlük tüketim miktarını geçmeyiniz.
Zerdeçalın Zararları – Yan Etkileri Nelerdir?
İnsan sağlığına bu kadar faydası olan bir baharat türünün elbette bazı yan etkileri de olacak. Kullandığınız alternatif tıp, doğal tıp ürünlerinin öncelikle yan etkilerini incelemenizde fayda var.
- Kanı inceltme ihtimali olduğundan dolayı aşırı tüketilmemeli, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tüketmemeli.
- Kurkumin her ne kadar belirli oranda güvenli kabul edilse de alerjik durumlar için hekime başvurulmalı.
- Zerdeçal %2 oranında oksalat barındırdığı için aşırı kullanımda böbrek taşı oluşumuna neden olabilir.
- Günlük 1000 miligram dozajını aştığınızda; şişkinlik, reflü, ishal benzeri yan etkileri bulunmaktadır.
- Günlük 450 miligramı aşan bir gurupta da baş ağrısı ve bulantı gibi zararları bilinmektedir.
- 8000 miligram gibi aşırı dozlarda ender de olsa deri döküntüsü gibi yan etkisi olabilmektedir.
- 3 aydan fazla 1100 miligram üstü kullanım deneyleri çok ciddi yan etkileri ortaya koymuştur. Bunlar; karaciğer büyümesi, mide ülseri, iltihaplanma, bağırsak ve karaciğer kanseri riskini artırması gibi.
- Kan şekerini düşürdüğü için diyabet rahatsızlığı olanlar insülinle birlikte aldıklarında şekerin gereğinden fazla düşmesine neden olabilir.
- Bazı zerdeçal tozları doğal olmayabilir, o yüzden güvenilir bir yerden temin etmelisiniz. Çünkü bunlar; nişasta, buğday-çavdar unu içerebilirler. Çölyak hastaları için yan etkileri olabilir.
- Sahte ürünlerde sarı rengi verdirmesi için kimyasal kullanılırsa sağlığımıza zararı artar.
- Zerdeçalın çok az dozlarda kullanımının bilinen yan etkisi yoktur. Yine de aylarca süren bir kullanım birçok bitkisel tedavi yönteminde de önerilmez. Mutlaka vücudun dinlenmesi için zaman aralığı verilir.
Zerdeçalın Besin Değerleri
Amerika’da tarım bakanlığının açıkladığı verilere göre 1 yemek kaşığı zerdeçal aşağıdaki besin değerlerini barındırır.
- 29 kalori,
- 0.91 gram protein,
- 0.31 gram yağ,
- 6.31 gram karbonhidrat,
- 2.1 gram lif,
- 0.3 gram şeker,
- 0.036 glikoz,
- 0.042 fruktoz,
- 15.8 miligram kalsiyum,
- 196 miligram potasyum,
- 28.1 miligram fosfor,
- 2.54 miligram sodyum,
- Günlük C vitamini ihtiyacınızın %3’ünü karşılar,
- Günlük potasyumun %5’ini içerir,
- Günlük demir gereksiniminin %16’sını barındırır,
- Günlük manganezin de %26’sını içermektedir.
1 tatlı kaşığının 5 gram olduğunu dile getirmiştik. 1 çorba kaşığı da ortalama 10 gramdır. Bu günlük kullanım için çok fazla bir miktardır. Değerleri aldığınız miktara göre bölerek de bulabilirsiniz. (9)
Hamilelikte Zencefilin Faydaları ve Zararları
Gebelik süresinde her şeye daha hassas bakılıyor ve bu konuda oldukça haklılar. Hamilelikte zerdeçalın herhangi bir zararı olmadığını bildiren tıp merkezleri olsa da yine dikkatli olmak gerekiyor.
- Hamilelikte mide ekşimesi başa beladır. Çin gibi ülkelerde geleneksel tıptan anne adayları mide ekşimesi için zerdeçal kullanmıştır. Bu konuda insan deneylerinin olmadığını söylemek gerekiyor.
- Gebelikte diş eti kanamaları da sıkça yaşanır. Hatta dikkat edilmezse bu süreçte dişler dökülmeye bile başlar ve geri dönüşü olmayabilir. Peki, kurkumin diş eti kanamasını önler mi? İltihap giderici özelliği ile curcuma ile yapılan gargara kanamayı azaltacaktır. Bununla ilgili klinik bir çalışma da yapılmıştır lakin hamilelerde yapılmamıştır.
- Preeklampsi gebelerin %8’ini etkisi altına almaktadır. Tedavi edilmediği takdirde çocukların sakat ya da doğumun ölümle sonuçlanma ihtimali vardır.
- Zerdeçalın iltihapları önlemesi bu konuda yardımcı olabilir ama daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.
- Anne karnında bebeğin beyin gelişimini artırmak için bol bol balık yiyorsunuz, folik asit de aldınız, klasik müziği de dinlettiniz… Bunlar gelişim için idealdir.
- Ama iltihaplanmayı önlemezseniz bebeğinizin nörolojik gelişimini de olumsuz etkilersiniz. Araştırmalar birçok çocukta yaşanan sorunların anne adayının vücudundaki iltihap oranı ile eş değer olduğunu ortaya koymuştur.
- Zerdeçalın güvenli seviyelerde kullanıldığında zararlı olduğunu gösteren bir araştırma yoktur. Tabii, gebeler için de yeterli deneyler yapılamadığı için nihai sonuca ulaşmak zor.
- 2007 yılında hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde kurkumin tüketen hamile hayvanların çocuklarının ağırlıklarında bir miktar düşüş olduğu görüldü.
- Yüksek doz herkes için risk olduğu gibi hamileler için daha zararlı bir durum oluşturabilir.
- Zerdeçal düşüğe neden olur mu? Sorusu da sıkça geliyor lakin bununla ilgili de çalışma yok. Gebeler üzerinde deneyler yapmak riskli olabileceği için şimdilik de zor görünüyor.
- Polikistik Over Sendromu ve meme kanseri üzerinde çok fazla çalışma vardır ve baya da başarılı geçmektedir.
- Doktorlar hamilelere kolay kolay bitkisel tedavi yöntemlerini önermezler. Risk olduğunu dair çalışmalar olmasa da nihai kararı hekiminiz verecektir.
Sizlere makalemizde zerdeçalın faydaları, hangi hastalıklara iyi geldiği, zararları / yan etkileri, hamilelik-gebelik sürecindeki yararları-zararları, zerdeçal çayının tarifi hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Umarım faydalı olmuştur.
10 senedir birçok farklı konuda içerik ürettim. Okumayı, araştırmayı, yazmayı seviyorum. Bundan sonraki hedeflim; Türkiye’nin her noktasını gezerek gördüklerimi, yaşadıklarımı ve hissetiklerimi kaleme almak olacak.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?